Koruntekijä

Olen tehnyt työurani byrokraattina, jolla oli peukalo täysin keskellä kämmentä. Minusta tuli koruntekijä vasta eläkeikäisenä. Kun korujen suunnittelu ja tekeminen olivat vieneet sydämeni, aloin opiskella hopeatöiden perustekniikoita Valamon kursseilla. Siellä syntyi myös idea tehdä koruja muokkaamattomasta nahkasta, pergamentista, joka tunnetaan parhaiten shamaanirumpujen ja muinaisten kirjekääröjen materiaalina.

Taitojen karttuessa ja innostuksen kasvaessa syntyi oma mallisto, jonka myyntiä varten perustin Apan Korun. Se rekisteröityi yritykseksi vuonna 2009, ja samaan aikaan perustin nettikaupan. Korumallistoni kasvaa ja monipuolistuu jatkuvasti.

Syksyllä 2013 aputoiminimeksi rekisteröitiin Design Airi Hietala, joka kuvaa Apan Korua paremmin työtäni korujen suunnittelijana ja uniikkikorujen valmistajana. Minulla on ollut vuosien mittaan useita näyttelyitä: Nurmeksen kirjastossa 2011, Nurmeksen Taitokeskuksessa 2014, Juuassa Suomen Kivikeskuksessa 2014 - 2016 ja Jyväskylässä Suomen Käsityön museossa 2015.

Vuonna 2011 Nurmeksen kaupunki otti suunnittelemani ja valmistamani korusarjan nimikkokorukseen. Samana vuonna ylsin palkintosijoille Kalevala Korun kilpailussa, johon suunnittelemani Susi hela on edelleen tuotannossa.

Siinä missä hopea vei ensin sydämeni, sen vei myöhemmin muokkaamaton nahka, pergamentti, jonka kesyttäminen koruiksi on ollut pitkä prosessi. Nahkan ekologisuus, haasteellisuus, herkkyys ja monipuolisuus kiehtovat minua.

Olen luonnoltani uuden kokeilija ja etsijä. Ehkä juuri siksi mieluisimpia töitäni ovat tilauksesta syntyvät korut, joihin asiakas antaa aiheeksi itselleen tärkeitä merkityksiä. Tyytyväinen asiakas on paras palkinto tehdystä työstä.

- Airi Hietala